בדיקה רפואית בצו ראשון: איך עליכם להתכונן ולפי אילו פרמטרים ייקבע הפרופיל הצבאי שלכם?

החלום שלכם זה לשרת בקרבי, או שאתם בכלל מעדיפים לשרת ביחידה עורפית כמו 8200? ברוב המקרים זה לא ממש בשליטתכם – לרוב תמוינו על סמך הנתונים שלכם, שנקבעו כבר בצו הראשון וביום המא"ה, אנחנו כמובן מתכוונים לקב"א ולפרופיל. הפרופיל נקבע על סמך מצבכם הרפואי, אם אתם סובלים ממחלה כלשהי, פיזית או נפשית, כנראה שהפרופיל שלכם ירד, מנגד אם אתם בריאים לחלוטין כנראה שהפרופיל שלכם יהיה 97 ותשלחו לקרבי, במיוחד אם אתם בנים. אז הנה כל מה שצריך לדעת על בדיקות רפואיות בצו הראשון.

מהו הפרופיל הצבאי?

פרופיל רפואי, המוכר יותר כ"פרופיל צבאי" הוא סימול מספרי המוענק על ידי צה"ל לנערים שעתידים להתגייס אליו לאחר סיום הלימודים התיכוניים שלהם. הפרופיל מבטא את ההתאמה והכשירות הרפואית של אדם לשירות בצבא ההגנה לישראל. כמו כן, חשוב לזכור שהפרופיל הוא גורם אחד, מתוך מספר נתונים נוספים שישפיעו על השיבוץ שלכם בצבא, עליהם תוכלו לקרוא בהרחבה כאן. הטווח של הפרופיל נע בין 21, שהוא הנמוך ביותר, לבין 97 שהוא הגבוה ביותר, וגם מבטא מצב רפואי ללא דופי. כמו כן, אם יקבע שהפרופיל שלכם מתחת ל-64, לא תוכלו לשרת בתפקיד קרבי.

Medical practitioner asking patient questions from the list

כיצד הפרופיל נקבע?

הפרופיל נקבע במסגרת ועדה רפואית ייעודית בצו הראשון, אך הוא עשוי להשתנות במהלך השירות בהתאם למצבכם הבריאותי כמובן – גם בשירות הסדיר וגם במילואים. כמו כן, ישנה אפשרות להוריד את הפרופיל באופן זמני, במידה ונפצעתם ואתם נמצאים בתהליך החלמה שלאחריו תוכלו לחזור לתפקיד שלכם. כאמור, פרופיל הוא רק נתון אחד מסל של נתונים הקובעים היכן תשרתו ובאיזה תפקיד, אך הפרופיל שם דגש על המצב הרפואי, בעד הקב"א שמה דגש על איכויות של אינטליגנציה.

בדיקות בצו ראשון

במסגרת הצו ראשון תעברו מספר בדיקות רפואיות, וזאת לצד מבדקים שונים ומגוונים. להלן הבדיקות הרפואיות אותן אתם עתידים לעבור במסגרת הצו הראשון: בדיקת דופק, בדיקת משקל, בדיקת גובה, בדיקת לחץ דם, בדיקת שתן, בדיקת ראייה, ובדיקה של השאלון הרפואי שהרופא שלכם מילא לפני הצו ראשון. בנוסף, הרופא או הרופאה תעשה לכם בדיקה גופנית – אם אתן בנות אז הבדיקה תבוצע על ידי רופאה. כמו כן, לאחר כל אלו ייקבע הפרופיל הרפואי שלכם.

סולם הפרופיל הצבאי

97 – פרופיל המסמל מצב בריאותי ללא דופי, אדם בעל פרופיל זה מתאים לשרת בתפקידים קרביים.

82 – פרופיל המסמל מצב בריאותי טוב, אך עם מגבלה קלה. פרופיל זה מאפשר לשרת ביחידות קרביות.

72 – פרופיל המסמל מצב בריאותי לא מושלם, ויינתן למלשב"ים המתמודדים עם אסתמה, בעיות גב ועוד. פרופיל זה לא מאפשר שירות בתפקידי לוחמה ביחידות חי"ר או בסיירות, אך בשאר יחידות הלוחמה כן.

64 – פרופיל המבטא בעיה רפואית קשה, שלא מאפשרת למלש"ב שירות ביחידה מבצעית. מנגד, יהיה ניתן לשרת עם פרופיל זה ביחידות תומכות לחימה.

45- פרופיל המבטא בעיה רפואית חמורה, מלש"ב עם פרופיל זה יוכל לשרת בתפקידים עורפיים בלבד.

25 – פרופיל של מתנדבים.

24 – פרופיל זמני למלש"ב פצוע או חולה.

21 – הפרופיל הנמוך ביותר, עבור אנשים שהמצב הבריאותי, הנפשי או הדתי שלהם לא מאפשר להם לשרת בצבא.

הקלות בשירות שלא קשורות לפרופיל

הרבה פעמים במהלך השירות חיילים זקוקים להקלות מסוימות על בסיס רפואי שלא מצדיקות הורדת פרופיל. במקרים אלו רופא היחידה יכול להעניק הקלות על בסיס רפואי, שנקראות גם "פטורים". ההקלות מאפשרות לחייל לשרת בצבא חרף הקשיים שלו, גם אם הם זמניים וזאת בלי להוריד את הפרופיל שלו או לשנות את שיבוצו. יחד אם זאת, אם מדובר בהקלות קבועות או שנמשכות זמן ארוך הפוגעות בתפקוד החייל במסגרת תפקידו – ככל הנראה תשקל האפשרות לשלוח אותו לוועדה רפואית במטרה להוריד את הפרופיל שלו.

בשורה התחתונה,

הפרופיל הצבאי ייקבע לפי מצבכם הבריאותי והוא יוכל להשתנות במהלך השירות.

נגישות