מאבחנים את הקורונה: מהי בדיקת PCR?

מגפת הקורונה השפיעה באופן דרסטי על העולם, והובילה לצורך באמצעים שונים כדי לשלוט בהתפשטותה. אחד האמצעים הללו הוא שימוש בבדיקת תגובת שרשרת פולימראז (PCR) לאיתור הנגיף. בדיקות PCR הפכו לכלי חיוני במאבק נגד הקורונה, מכיוון שהן מאפשרות לאנשי מקצוע בתחום הבריאות לזהות אנשים חיוביים לקורונה וליישם את האמצעים הדרושים למניעת התפשטות הנגיף. מהן בדיקות PCR, כיצד הן פועלות ומהי משמעותן במגפת הקורונה? בואו נתחיל.

מהי בדיקת PCR?

בדיקת PCR היא טכניקת מעבדה המשמשת לזיהוי והגברה של רצפי DNA ספציפיים. הוא נפוץ בביולוגיה מולקולרית לחקר גנים וביטוים. בהקשר של הקורונה, בדיקת PCR משמשת לזיהוי נוכחות של נגיף SARS-CoV-2, הגורם לקורונה שפוגעת בדרכי הנשימה של האדם.

בדיקת ה-PCR כוללת איסוף של דגימות מהאף או מהגרון מאדם החשוד כחיובי לנגיף. הדגימה שנאספת נלקחת לאחר מכן למעבדה, שם בודקים אם יש נוכחות של הנגיף.

כיצד פועלת בדיקת PCR?

בדיקת ה-PCR פועלת באמצעות הגברת החומר הגנטי הנגיפי שמאפשר לזהות את הנגיף גם אם הוא נמצא בכמויות קטנות. הבדיקה פועלת בעזרת שימוש בכמות קטנה של הדגימה שנאספה והגברת החומר הגנטי הנגיפי על ידי יצירת עותקים שלו.

בדיקת ה-PCR משתמשת באנזים ספציפי הנקרא DNA פולימראז, המסוגל להעתיק חומר גנטי. האנזים משמש לייצור מיליוני עותקים של החומר הגנטי הנגיפי שניתן לזהות בקלות. ישנם בדיקות מהירות כמו באתר הזה, ואחרות שזמן ההמתנה לתוצאות ארוך יותר.

בדיקת ה-PCR כוללת סדרה של שלבים שהם:

  • איסוף הדגימה: איש מקצוע בתחום הבריאות אוסף דגימות מהאף או מהגרון מאדם החשוד כחיובי לקורונה.
  • מיצוי RNA: הדגימה שנאספת מעובדת כדי לחלץ את ה-RNA, שהוא החומר הגנטי של הנגיף.
  • שעתוק לאחור: ה-RNA המופק מומר ל-DNA בתהליך שנקרא שעתוק הפוך. שלב זה נחוץ מכיוון ש-PCR פועל רק עם DNA.
  • הגברה: לאחר מכן מגבירים את ה-DNA בטכניקת ה-PCR. התהליך כולל חימום ה-DNA כדי לשבור אותו לשני גדילים, ולאחר מכן קירור שלו כדי לאפשר לפיסות DNA קטנות, הנקראות פריימרים, להיצמד לחומר הגנטי של הנגיף. הפריימרים משמשים כנקודת מוצא לאנזים DNA פולימראז להתחיל לייצר עותקים של החומר הגנטי של הנגיף.
  • זיהוי: ה-DNA המוגבר מזוהה לאחר מכן באמצעות צבע פלואורסצנטי או שיטות זיהוי אחרות.

התהליך כולו אורך מספר שעות, והתוצאות זמינות בדרך כלל תוך יום או יומיים.

משמעות בדיקות PCR במגפת הקורונה

בדיקות PCR הפכו לכלי חיוני במאבק נגד הקורונה. הבדיקות משמשות לאיתור הנגיף אצל אנשים שהם סימפטומטיים או אסימפטומטיים. היא מאפשרת לזהות אנשים חיוביים לנגיף וליישם את האמצעים הדרושים כדי למנוע את התפשטותו, וכך לשמור על עצמנו מהידבקות בטיולים בחו"ל או במקום העבודה.

בדיקות PCR שימשו גם כדי לעקוב אחר התפשטות הנגיף בקהילות ולעקוב אחר היעילות של אמצעי בקרה, כגון סגרים וחיסונים. בעזרת איתור ובידוד אנשים חיוביים, בדיקות PCR סייעו להפחית את העברת הנגיף ולמנוע התפרצויות נוספות.

בדיקות PCR אפשרו גם לאנשי מקצוע בתחום הבריאות לאבחן את הקורונה ברמת דיוק גבוהה. הבדיקות רגישות וספציפיות, ולכן באמצעותן ניתן לזהות במדויק את נוכחות הנגיף ולהבדיל אותו מנגיפים נשימתיים אחרים.

סוגי בדיקות PCR

ישנם מספר סוגים של בדיקות PCR המשמשות לאבחון הקורונה. הינה כמה מהם:

  • תגובת שרשרת פולימראז של שעתוק לאחור (RT-PCR): זהו הסוג הנפוץ ביותר של בדיקת PCR לאבחון הקורונה. הוא רגיש מאוד וספציפי, ולכן הוא אידיאלי לאיתור הנגיף אצל אנשים.
  • הגברה איזותרמית בתיווך לולאה (LAMP): זוהי בדיקת PCR חדשה יותר שצוברת פופולריות בשל פשטותה ומהירותה. LAMP אינו דורש שימוש במחזור תרמי המשמש בבדיקות PCR מסורתיות. הוא מאפשר לבצע את הבדיקה בהגדרות עם משאבים מוגבלים.
  • PCR דיגיטלי (dPCR): זוהי בדיקת PCR רגישה יותר שיכולה לזהות את הנגיף אצל אנשים גם אם הוא נמצא בכמויות קטנות מאוד. PCR דיגיטלי משמש בהגדרות מחקר ואינו משמש בדרך כלל לאבחון קליני.

לסיכום

בדיקות PCR הפכו לכלי חיוני במאבק נגד הקורונה. הבדיקות משמשות לאיתור הנגיף אצל אנשים ולמעקב אחר התפשטות הנגיף בקהילות. בדיקות PCR סייעו להפחית את העברת הנגיף ולמנוע התפרצויות, וכך היה אפשר לשלוט במגפה.

בעוד שבדיקת PCR היא מדויקת וספציפית ביותר, היא אינה נטולת מגבלות. אנשי מקצוע בתחום הבריאות חייבים להיות מודעים למגבלות אלה ולהשתמש בבדיקות PCR בשילוב עם שיטות אבחון אחרות כדי להבטיח אבחון מדויק ושליטה בנגיף.

בעוד העולם ממשיך להיאבק במגפת הקורונה, בדיקות PCR ימשיכו למלא תפקיד מכריע במאבק בנגיף. חיוני שאנשי מקצוע בתחום הבריאות, קובעי מדיניות ואנשים פרטיים יעבדו יחד כדי להבטיח שבדיקות PCR ישמשו ביעילות כדי למנוע את התפשטות הנגיף ולשלוט במגפה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות