צהבת ילודים: מה הגורמים לתופעה ואיך מטפלים בה?

אחרי תשעה חודשים של הריון, תקופה שבחלקה היא גם די מאתגרת ולא תמיד פשוטה, כל יולדת וכל זוג מצפים לחזור הביתה יום או יומיים לאחר הלידה ואף אחד לא רוצה להתעכב במחלקת היולדות יתר על המידה. לכן חשוב לדעת שזה משהו שבהחלט יכול לקרות במצבים שבהם התינוק סובל מהתופעה שנקראת צהבת ילודים. זה נשמע אולי מפחיד למדי, אבל האמת היא שזהו מצב רפואי די נפוץ ולא מסוכן שפשוט צריך להיות מודעים אליו ולטפל בו בזמן כמו שצריך. אם מועד הלידה שלך מתקרב, זה הזמן להכיר את הצהבת, מה גורם לתופעה ואיך מטפלים בה.

מהי צהבת ילודים?

צהבת ילודים היא תופעה שכיחה ביותר בקרב תינוקות המופיעה לרוב ביום השני או השלישי לחייו של תינוק שנולד. זה קורה בעקבות תהליך הפירוק של כדוריות דם אדומות שבמהלכו משתחרר כימיקל בשם בילירובין שגורם לעור להצהיב. באופן כללי הכבד של האדם מתוכנת לפרק את הבילירובין באופן טבעי, אך אצל תינוקות הוא לא תמיד מספיק מפותח כדי לעשות זאת בצורה יעילה. כאן תוכלו למצוא מידע נוסף על צהבת ילודים ולקרוא על התופעה בפירוט, וכעת בואו נדבר על הסיכונים הפוטנציאליים, על הבדיקות ועל אופן הטיפול בצהבת ילודים.

איך יודעים שתינוק סובל מצהבת ילודים?

אפשר לראות את זה ממש בבירור שכן עורם של תינוקות הסובלים מצהבת ילודים הופך כמעט מיד לצהוב וכך גם החלק הלבן בעיניים. אצל תינוקות בעלי עור כהה קצת יותר קשה להבחין בתופעה, אבל בכל מקרה בודקים את רמות הבילירובין בדם של התינוק בבית החולים באופן קבוע לפני שמשחררים את המשפחה הביתה. אם הערכים אינם תקינים צריך להחליט איך להמשיך לטפל ויש כמה אפשרויות.

בדיקות בילירובין

הבדיקות הראשוניות נעשות באמצעות מכשיר מיוחד הבודק את רמות הבילירובין באופן חיצוני, דרך הצמדה של המכשיר לגוף בלבד. התוצאות בבדיקה הזו הן פחות מדויקות, אבל כן יכולות לתת אינדיקציה טובה. כדי לקבל תוצאה מדויקת יש לבצע בדיקת דם. בגלל שהיא קצת פחות נעימה לתינוק, את בדיקת הדם עושים רק אם יש חשד לצורך בכל אחרי הבדיקה העורית החיצונית.

האם זה מסוכן?

ברוב המכריע של המקרים מדובר בצהבת קלה בלבד שאינה מזיקה כלל ועיקר. עם זאת, בגלל שרמות גבוהות של בילירובין עלולות לגרום לנזק מוחי, חשוב מאד להיות עם היד על הדופק ולטפל בבעיה. כאשר הצהבת מנוטרת במחלקת יולדות ומטופלת אין סכנה ואין חשש לסיכונים וסיבוכים.

טיפול בצהבת

אם מגלים במחלקת יולדות כי רמות הבילירובין גבוהות אזי שיש צורך לטפל בצהבת. בחלק מן המקרים יחליטו במחלקה שלא לבצע כל טיפול מיוחד ופשוט יחכו שהצהבת תתפרק מעצמה, מה שבהחלט יכול לקרות עם הזמן. אם הערכים גבוהים מדי ומתקרבים לגבול המסוכן בוחרים לפעמים בטיפול באור (פוטותרפיה). מניחים את התינוק מתחת מנורה מיוחדת שבעצם מפרקת אט אט את הבילירובין בגוף. אחרי שהערכים יורדים אפשר להפסיק את הטיפול ולתת לגוף לעשות את שאר העבודה. במקרים קיצוניים יותר כאשר הערכים גבוהים במיוחד, שוקלים לעתים טיפול בהחלפת דם, כלומר שואבים דם עם כמות בילירובין גבוהה ומכניסים דם נקי.

לסיכום

צהבת היא מצב נפוץ (יותר אצל תינוקות יונקים ואצל כאלו בעלי סוג דם מסוים) וזה לא דבר מסוכן. גם אם התינוק שלכם סובל מצהבת ילודים, אין מה להילחץ וחשוב לדעת שזה בר טיפול וחולף לאחר מספר ימים עם טיפול מתאים.  

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות