בודקים את העיניים: הכול על ניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט הוא הליך נפוץ ויעיל ביותר כדי לשחזר את הראייה אצל אנשים הסובלים מקטרקט. קטרקט מתרחש כאשר העדשה הטבעית של העין הופכת עכורה ומפחיתה את איכות הראייה, ואף גורמת לליקויי ראייה. במאמר זה נסביר על ניתוח קטרקט, כולל מטרתו, סוגים שונים של הליכים, סיכונים פוטנציאליים ותהליך ההחלמה.

מהו קטרקט?

קטרקט נוצר כאשר החלבונים בתוך העדשה הטבעית של העין מתחילים להתקבץ יחד, מה שגורם לעדשה להיות עכורה. הדבר פוגע במעבר האור דרך העדשה, מה שמוביל לראייה מטושטשת או מעורפלת ולרגישות מוגברת לאור. קטרקט מתפתח כתוצאה מסוכרת, מפציעה או מחשיפה לקרינה, אך בדרך כלל הוא מתפתח כתוצאה מהזדקנות, בדומה למחלות זקנה נוספות כמו איבוד השמיעה. בשני המקרים הפתרונות הם פשוטים למדי ומצריכים מכשיר שמיעה או הליך פשוט ומהיר כמו ניתוח קטרקט.

מטרות הניתוח

המטרה העיקרית של ניתוח קטרקט היא להסיר את העדשה העכורה ולהחליפה בעדשה מלאכותית, הנקראת עדשה תוך עינית (IOL). ההליך הזה מסייע לשחזר את הראייה במלואה, לשפר את חדות הראייה ולשפר את איכות החיים הכללית. ניתוח קטרקט מומלץ בדרך כלל כאשר קטרקט מפריע לפעילות היומית או כאשר הוא מהווה סיכון משמעותי לראייה.

סוגים של ניתוחי קטרקט

ישנם שני סוגים עיקריים של ניתוחי קטרקט: פאקואמולסיפיקציה ומינינוק. שני ההליכים כוללים הסרת העדשה העכורה והשתלת עדשה תוך-עינית.

  1. פאקואמולסיפיקציה: זהו הסוג הנפוץ ביותר של ניתוח קטרקט. המנתח מבצע חתך קטן בקרנית ומפרק את העדשה העכורה לחתיכות בעזרת גלים על-קוליים. שברים אלה נשאבים בעדינות מהעין, והעדשה מוכנסת לתוך העין. המנתח סוגר את הפתחים שיצר ללא שום צורך בתפרים. הליך זה אורך בדרך כלל כ-30-15 דקות וניתן לבצע אותו בהרדמה מקומית.
  2. שיטת מינינוק: הליך זה כולל חתך גדול יותר בקרנית, דרכו המנתח מסיר את כל העדשה בחתיכה אחת. לאחר הסרת העדשה, העדשה מושתלת לתוך העין. הליך זה שמור בדרך כלל למקרים שבהם פאקואמולסיפיקציה אינה מתאימה, כגון בקטרקט מתקדם או כאשר העדשה צפופה מכדי להתפרק באמצעות גלים קוליים. הליך זה אורך זמן רב יותר ועשוי לדרוש תפרים כדי לסגור את החתך.

סיכונים וסיבוכים פוטנציאליים

בעוד שניתוח קטרקט נחשב הליך בטוח ויעיל, ישנם סיכונים פוטנציאליים וסיבוכים. חלק מהם כוללים:

  • זיהום: זיהומים הם נדירים אך יכולים להתרחש לאחר כל ניתוח. טיפות עיניים אנטיביוטיות ניתנות בדרך כלל לפני ואחרי ההליך כדי למזער את הסיכון.
  • היפרדות רשתית: זהו סיבוך נדיר אך רציני שבו הרשתית נפרדת מהחלק האחורי של העין. זה עשוי לדרוש ניתוח נוסף.
  • נפיחות ודלקות: נפיחות קלה ודלקות בעיניים הן שכיחות לאחר ניתוח אך בדרך כלל חולפות תוך מספר ימים. טיפות עיניים אנטי דלקתיות יכולות לעזור להפחית את הסימפטומים הללו.
  • אסטיגמציה: ניתוח קטרקט עלול לגרום לאסטיגמציה או להחמירה במקרים מסוימים. ניתן לתקן זאת באמצעות משקפיים, עדשות מגע או הליכים כירורגיים נוספים.
  • נקע של העדשה התוך עינית: למרות שזה נדיר, העדשה עלולה להיעקר ממקומה, מה שמצריך ניתוח נוסף כדי למקם אותה מחדש או להחליפה.

תהליך ההחלמה

תקופת ההחלמה לאחר ניתוח קטרקט היא בדרך כלל חלקה וקצרה. הינה למה לצפות במהלך ההתאוששות:

  • מיד לאחר הניתוח: המטופלים עלולים לחוות אי נוחות קלה וגירוד עז של הרשתית. ניתן לספק מגני עיניים או מדבקות מגן לחבישה במהלך השינה כדי למנוע שפשוף בשוגג או לחץ על העין.
  • היומיים הראשונים: הראייה עשויה להיות מטושטשת כאשר העין מתחילה להחלים ולהסתגל לעדשה החדשה. על המטופלים להימנע מפעילות מאומצת, הרמת חפצים כבדים ושחייה בתקופה זו. טיפות עיניים אנטיביוטיות ואנטי דלקתיות הן חובה בשבועות הראשונים.
  • השבוע הראשון: הראייה אמורה להתחיל להשתפר, ורוב החולים יכולים לחזור לפעילות היום יומית הרגילה שלהם. עם זאת, חיוני להמשיך להימנע מפעילויות המהוות סיכון לפגיעה בעין.
  • פגישות מעקב: למטופלים יהיו פגישות מעקב עם מנתח העיניים שלהם כדי לעקוב אחר תהליך הריפוי ולוודא שאין סיבוכים. פגישות אלה מתרחשות בדרך כלל בימים הראשונים, בשבוע הראשון ובחודש הראשון שלאחר הניתוח.
  • החלמה מלאה: רוב החולים משיגים את התוצאה הסופית שלהם בתוך חודש, אם כי זה יכול לקחת עד שלושה חודשים עבור אנשים מסוימים. במידת הצורך, ניתן לעדכן מספר במשקפי הראייה או בעדשות המגע לאחר שהעין החלימה לחלוטין.

לסיכום

ניתוח קטרקט הוא הליך יעיל ביותר לשחזור הראייה אצל אנשים עם קטרקט. עם טכניקות מודרניות, כגון פאקואמולסיפיקציה ומינינוק, ההליך הוא פולשני מינימלי עם שיעור הצלחה גבוה. למרות שישנם סיכונים וסיבוכים פוטנציאליים, הם נדירים ובדרך כלל ניתן להימנע מהם ולהיפטר אותם ביעילות ובזריזות. תהליך ההחלמה הוא בדרך כלל חלק, ורוב החולים יכולים לחזור לפעילות הרגילה שלהם בתוך שבוע. אם אתם או אדם אהוב לכם חווים בעיות ראייה שיכולות להיות קשורות לקטרקט, התייעצו עם רופא עיניים כדי לבדוק האם ניתוח קטרקט הוא האפשרות הנכונה עבורכם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות