שומות חשודות – איך מזהים אותן ולמה זה חשוב?

שומות הן כתמים חומים או שחורים על העור הנוצרים כתוצאה מהצטברות תאי צבע (מלנוציטים). רוב השומות הן שפירות ואינן מסוכנות, אך חלק מהשומות יכולות להפוך לגידולים ממאירים ולהתפתח לסרטן העור המסוכן – מלנומה. חשוב מאוד לעקוב אחר השומות ולזהות שינויים חשודים בהן, כדי לאבחן מוקדם ככל הניתן סרטן עור. בואו נלמד איך להתחיל להבחין בשומות חשודות ומהם השלבים שתצטרכו לבצע.

מהי בדיקת שומות?

בדיקת שומות היא הערכה ויזואלית של כל השומות על הגוף, במטרה לזהות שומות בעלות מראה חשוד או כאלה שעברו שינויים. את הבדיקה ניתן לבצע באופן עצמאי בבית, אך מומלץ גם להיבדק אצל רופא עור אחת לשנה לפחות. בדיקה מוקדמת מגדילה משמעותית את הסיכויים לריפוי מוצלח במקרה של גילוי מלנומה.

מי נמצא בסיכון מוגבר לפתח שומות חשודות?

אנשים מסוימים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח שומות חשודות וסרטן העור. הינה כמה מגורמי הסיכון המובילים:

  • חשיפה מוגברת לשמש ולקרני UV לאורך זמן.
  • עור בהיר, עיניים בהירות ושיער ג'ינג'י או בלונדיני.
  • היסטוריה משפחתית של מלנומה.
  • מערכת חיסונית מוחלשת.
  • מספר רב של שומות על הגוף.

5 הסימנים לזיהוי שומות חשודות

קיימת שיטה פשוטה המסייעת לזהות סימנים מחשידים בשומות. כמובן שאין תחליף לבדיקה ע"י רופא מומחה, ושאם זיהיתם שומה חשודה חשוב לקבוע תור לבדיקה מקצועית בהקדם האפשרי גם אם היא לא עומדת בקריטריונים. במקרה כזה כדאי לברר מהו המחיר להסרת נגעי עור ולפעול לטיפול. אם אתם מבחינים באחד או יותר מהסימנים הבאים, חשוב לפנות לרופא עור בהקדם:

אסימטריה – שינויים בצורת השומה

שומה תקינה לרוב תהיה בעלת צורה עגולה או אובלית סימטרית. שומה בעלת צורה אסימטרית, עם מתארים משוננים או לא רגולריים יכולה להעיד על גידול ממאיר.

גבול – שינויים בגבולות השומה

שומה תקינה היא בעלת גבולות ברורים וחדים. גבולות מטושטשים, לא מוגדרים או בעלי זרועות התפשטות החוצה מהשומה הם סימן האמור להדליק לכם נורה אדומה.

גוון – שינויים בצבע השומה

רוב השומות הן בעלות גוון אחיד, בצבע חום, חום-אדמדם או שחור. אם אתם מבחינים בשינוי הדרגתי בגוון או בנוכחות של כמה גוונים בשומה (לדוגמה חום, שחור, לבן, אדום וכחול), יש לבדוק אותה.

 

שומות חשודות

 

גודל – גדילה משמעותית של השומה

אם שומה מתחילה לגדול באופן משמעותי ועוברת את קוטר 6 מ"מ (בערך גודל של מחק), כדאי להיבדק. גם אם שומה גדלה במהירות בתקופה קצרה זהו סימן אזהרה.

גובה – שינויים בגובה פני השטח של השומה

שומה תקינה היא שטוחה או מעט מוגבהת מפני העור. אם פני השטח של השומה הופכים להיות בעלי גובה משתנה או שחלקים ממנה בולטים החוצה בצורה לא אחידה, חשוב לפנות לבדיקה.

דרכי הטיפול בשומות חשודות

אם בבדיקה מתגלה שומה חשודה, ניתן להסירה בשיטות שונות כדי למנוע את התפתחותה לגידול ממאיר. חשוב לציין כי את כל הטיפולים יש לבצע אצל רופא מומחה בלבד.

ניתוח להסרת שומות

השיטה הנפוצה והיעילה ביותר לאנשים הרוצים לעבור הסרת שומה חשודה היא ניתוח כירורגי. בהליך זה הרופא מרדים מקומית את האזור, מסיר את השומה עם שוליים בטוחים ותופר את העור בתפרים סופגים או קוסמטיים. לרוב שולחים את השומה שהוסרה לבדיקה פתולוגית במעבדה כדי לוודא שלא מדובר בממאירות.

צריבת השומה בלייזר או במחט חשמלית

שיטות נוספות הכוללות צריבה והשמדה של רקמת השומה הן הסרה בלייזר או בעזרת מחט חשמלית. בטיפולים אלו, השומה נשרפת ומוסרת באמצעות אנרגיה חשמלית או אור ממוקד, ולרוב אין צורך בתפירת העור לאחר מכן. טיפולים אלו מתאימים לרוב לשומות שטחיות וקטנות יחסית. זוהי שיטה מהירה המתבצעת בדרך כלל בהרדמה מקומית ולא כללית.

האם אפשר להפחית את הסיכון להתפתחות של שומות חשודות?

מעבר לזיהוי ולטיפול בשומות קיימות, חשוב גם לנקוט בצעדים מונעים כדי לצמצם את הסיכון להיווצרות של שומות חשודות חדשות:

התנהגות חכמה בשמש על פי המלצות האגודה למלחמה בסרטן

הקפידו על התנהגות נכונה ומוגנת בעת חשיפה לשמש:

  • מרחו תכשיר הגנה עם SPF30 ומעלה, גם בימים מעוננים.
  • חבשו כובע רחב שוליים והרכיבו משקפי שמש.
  • לבשו בגדים ארוכים ובהירים.
  • הימנעו מחשיפה בשעות השיא של קרינת השמש בין 10:00 ל-16:00.
  • אל תתפתו להישאר שעות רבות בשמש ואל תשתמשו במיטות שיזוף מלאכותיות.

ביצוע בדיקה עצמית תקופתית של השומות בעור

מלבד הבדיקה השנתית אצל הרופא, חשוב לבצע בדיקה עצמית יסודית של העור ושל השומות מדי חודש. עמדו מול מראה במקום מואר, בדקו את כל הגוף כולל אזורים נסתרים והיעזרו במראה קטנה לאזורים קשים לראייה עצמית כמו הגב. השתמשו בשיטת הבדיקה ותעדו כל שינוי חריג או שומה חדשה שמופיעה. במידת הצורך פנו מייד לרופא עור. ככל שמאבחנים סרטן עור מוקדם יותר, כך עולים הסיכויים להחלמה מלאה.

לסיכום

שמירה על בריאות העור ומעקב שגרתי אחר השומות הם צעדים חשובים במניעת סרטן העור. היו ערניים לשינויים, היבדקו בקביעות, התנהגו בתבונה בשמש והפחיתו את גורמי הסיכון – וכך תוכלו להישאר בטוחים ובריאים.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות