איך להוציא תו נכה? תהליך, זכאות והטבות

תו נכה הוא כלי חשוב שנועד להקל על אנשים עם מוגבלות בניידות ולאפשר להם ניידות נוחה ובטוחה יותר. הזכאות לתו נקבעת על פי קריטריונים שונים, כולל קבלת קצבאות מסוימות או צורך רפואי מוכח. במאמר זה נסביר מי זכאי לקבל תו נכה, אילו סוגי תווים קיימים, מהן ההטבות הנלוות לתו ואיך להוציא תו נכה בקלות.

מי זכאי לקבל תו נכה?

יש מקרים שעל פי חוק אדם זכאי אוטומטית לתו נכה, כאשר הוא מקבל קצבאות מסוימות מהמדינה. למשל, אנשים המקבלים קצבת ניידות בשיעור של 60% ומעלה או קצבת שירותים מיוחדים לפי חוק הביטוח הלאומי בשיעור של 105% ומעלה. בעלי נכות בשיעור של 90% ומעלה גם הם זכאים אוטומטית לתו חניה לנכים.

מלבד התנאים האוטומטיים, אנשים בעלי מוגבלות בניידות המתקשים בהליכה או שמצבם הרפואי מחייב חניה קרובה ליעדם ואינם מקבלים קצבאות מיוחדות, יכולים להגיש בקשה לקבלת תו נכה בצירוף מסמכים רפואיים מתאימים. גם נהג המסיע באופן קבוע אדם עם מוגבלות יכול להגיש בקשה לקבלת תו נכה על סמך מסמכים. מעבר לפתרון שמציע התו עבור רכבם הפרטי של נכים בארץ, יש פתרון גם לטיולים רגליים בחו"ל – קלנועית להשכרה לטיול בחו"ל שתפתור את בעיית ההליכה המאומצת ותעניק לבעלי תו נכה את החופשיות לנוע בכל מקום ובכל זמן.

סוגי תווי נכה וההטבות שהם מקנים

  • תו נכה רגיל: תו נכה רגיל מאפשר לאדם עם מוגבלות בניידות או למסיע שלו להחנות את הרכב במקומות חניה מיוחדים המיועדים לנכים. לרוב מדובר במקומות חניה הקרובים לבניינים ומקומות ציבוריים כדי להקל על המעבר וההגעה למקום. כמו כן, התו מקנה פטור מתשלום עבור חניה בחניונים ציבוריים.
  • תו נכה עם הגבלת זמן חניה: יש מקרים שבהם תו הנכה מגביל את משך החניה במקומות מסוימים כדי למנוע ניצול לרעה של ההטבות. לרוב הגבלת החניה המקסימלית על פי החוק היא 180 דקות (3 שעות), אך במקרים מיוחדים ניתן לקבל אישור להארכת זמן החניה בהתאם למסמכים הרפואיים והצרכים של מחזיק התו.
  • הטבות נוספות הקשורות לתו נכה: נוסף להטבות בתחום החניה, תו נכה מקנה לבעליו הנחות בדמי אגרת רישוי שנתית (טסט) כמו גם הנחה במחירי נסיעה בתחבורה ציבורית. בחלק מהרשויות המקומיות ניתנות גם הנחות מיוחדות בארנונה לבעלי תו נכה. ניתן לבדוק את ההטבות הרלוונטיות מול הגופים הרלוונטיים.

 

איך להוציא תו נכה

 

איך להוציא תו נכה?

לאחר שהבנו מי זכאי לתו, נשאלת השאלה איך להוציא תו נכה? והאם זה מסובך? בכלל לא – דרושים כמה מסמכים וזמן המתנה עד לקליטתם. בואו נראה יחד.

טפסים וזמן המתנה לאישור

על מנת להגיש בקשה לקבלת תו נכה, יש צורך למלא את הטפסים המתאימים הניתנים להורדה מאתר משרד התחבורה. יש להקפיד למלא את כל הפרטים בצורה מדויקת. לטופס הבקשה יש לצרף מסמכים רפואיים עדכניים המעידים על המוגבלות ועל הצורך בתו נכה כולל חתימה של רופא מורשה. במקרה של קבלת קצבאות רלוונטיות, יש לצרף אישורים מתאימים.

לאחר מילוי הטפסים וצירוף המסמכים הנדרשים, יש להגיש את הבקשה לאגף הרישוי במשרד התחבורה הקרוב למקום המגורים. ניתן להגיש את הבקשה באופן פרונטלי במשרדי הרישוי או לשלוח אותה בדואר רשום. לאחר קבלת הבקשה הטיפול בה אורך בין 30 ל-45 יום, שבהם הבקשה נבחנת ומאושרת על ידי הגורמים המוסמכים.

תוקף ותקפות של תו נכה

עם אישור הבקשה מקבל התו יקבל הודעה בכתב לגבי אופן קבלתו. ניתן להנפיק את התו ישירות במשרד הרישוי או באמצעות דואר רשום בהתאם לבקשה. יש לשלם אגרה עבור הנפקת התו על פי התעריפים הנהוגים. התו תקף לתקופה של 5 שנים או עד למועד תום תוקף הרישיון לפי המוקדם מבינהם וחשוב לחדש אותו במועד על מנת להמשיך ולהשתמש בו כחוק.

אדם שמצבו הרפואי אינו צפוי להשתנות, כמו במקרים של נכות ניידות קבועה, יכול לבקש תו נכה לצמיתות. במקרה כזה אין צורך לחדש את התו מדי תקופה אלא רק בתום תוקף הרישיון הנוכחי. אבל בעת שינוי מצב ועם הגשת בקשה לחידוש רישיון נהיגה, יש לבקש שוב אישור מרופא להמשך הזכאות לתו הנכה. במקרים של מוגבלות זמנית על פי ההגדרות הרפואיות, תוקף תו הנכה יהיה בהתאם להמלצת הרופא על גבי הטפסים.

תו נכה לרכב נוסף

אדם הזכאי לתו נכה יכול להחזיק בשני תווים במקביל עבור שני כלי רכב שונים הרשומים על שמו, בתנאי שהרכב הנוסף אינו רכב מסחרי או רכב ממשלתי. יש להגיש בקשה נפרדת עבור כל רכב, בצירוף צילום רישיון הרכב ותעודת הזהות של בעל הרכב. אם בעל התו מתכנן טיסה לחו"ל, מומלץ לרכוש קלנועית חשמלית מתקפלת עם שלט לטיסה שעשויה לסייע רבות בשיפור הניידות בשדות התעופה וביעד ולהעניק לבעל התו עצמאות רבה יותר.

בעיות עם קבלת תו נכה

לעיתים עולות בעיות או מכשולים במהלך תהליך הבקשה לתו נכה, כמו קושי בקבלת מסמכים מתאימים, טעויות בטפסים או חוסר הבנה לגבי התהליך. כדי למנוע עיכובים מיותרים מומלץ להיעזר במומחה או בארגוני סיוע רלוונטיים כדי לוודא שהבקשה תקינה ושלמה לפני ההגשה. במקרה של תקלות או עיכובים בלתי סבירים בטיפול בבקשה, ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של משרד התחבורה לקבלת מידע ועדכון סטטוס.

אם בקשה לקבלת תו נכה נדחתה על ידי הרשויות, בדרך כלל מדובר במקרים שבהם המסמכים הרפואיים שהוגשו אינם מספקים או אינם עומדים בדרישות. במקרה כזה ניתן להגיש השגה על ההחלטה בכתב לגורמים המוסמכים תוך 60 יום מיום קבלת ההחלטה, בצירוף מסמכים רפואיים נוספים ומפורטים יותר התומכים בבקשה המקורית. חזרו על המדריך המפורט הזה ובדקו איך להוציא תו נכה מההתחלה, עברו על כל רשימת המסמכים שברשותכם ובדקו מה חסר. במידת הצורך ניתן גם לפנות לערכאות משפטיות כדי לערער על החלטה בלתי הוגנת לגבי הזכאות לתו.

סיכום

הליך הוצאת תו נכה הוא תהליך מובנה הדורש הגשת מסמכים ואישורים רפואיים מתאימים. עם זאת, עבור אלו הזקוקים לו, התו מעניק הקלות משמעותיות בתחום החניה, התחבורה הציבורית והניידות הכללית. במקרים של דחיית הבקשה, ניתן להגיש ערעור ולבדוק אפשרויות נוספות לקבלת הזכאות. הקפדה על מילוי הטפסים בצורה נכונה וצירוף כל המסמכים הנדרשים תסייע להבטיח תהליך מהיר ויעיל יותר. אז איך להוציא תו נכה? בקלות ובמהירות. פעלו לפי ההוראות שנתנו ושהיה לכם בהצלחה!

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת מקצועית או המלצה מקצועית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול או את הייעוץ המדויק יש לפנות למומחה בתחום בלבד.

נגישות